Herdenkingsmonument op de John Frost Brug

 

 

Achtergronden bij het monument:


De John Frostbrug herinnert de inwoners van Arnhem aan de Slag om Arnhem, waarbij de Britse luchtlandingstroepen in een vergeefse poging probeerden om via Arnhem een doorgang te forceren door de verdedigingslinies van de bezetter.

De Slag om Arnhem maakte deel uit van operatie ‘Market Garden’. Met dit grootscheepse bevrijdingsoffensief (17 tot 26 september 1944), waarbij luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen moesten veilig stellen, wilden de geallieerden een doorstoot naar Duitsland forceren. John D. Frost was de commandant van het 2de bataljon van de 1ste Parachutisten Brigade van de 1ste Airborne Divisie. Onder zijn leiding slaagden de Britten erin om de noordelijke oprit van de oude Rijnbrug te bezetten en tijdens de daaropvolgende strijd dagenlang onder controle te houden. De strijd om Arnhem werd echter verloren, waardoor de aanval stokte.

Tijdens operatie ‘Market Garden’ zijn boven Nederland 35.000 parachutisten gedropt, waarvan circa 11.000 bij Arnhem zijn geland. Slechts 2.400 man is het gelukt om de overkant van de Rijn te bereiken. De overige soldaten raakten gewond, werden gedood of zijn krijgsgevangen gemaakt. Ook commandant Frost raakte gewond.

Het monument is onthuld op 17 september 1978 door de Britse luitenant-kolonel John D. Frost. In maart 2001 is de brug een officieel gemeentelijk monument geworden

De bron van de vermelding en de foto is afkomstig  van de oorlogsmonumentenpagina