Herdenkingsmonument In Sint - Oederode

 

 

Achtergronden bij het monument:

 

Het ‘Monument to the Dutch’ herinnert de inwoners van Sint-Oedenrode aan de landing in september 1944 van 10.000 parachutisten van de 101ste Amerikaanse Airborne Divisie, in het kader van operatie ’Market Garden’ die een einde maakte aan de bezetting.

Na de landing volgde een zware tiendaagse veldtocht om de cruciale verbindingsweg van Eindhoven, via Sint-Oedenrode naar Arnhem (de Corridor) open te houden voor tanks van het Britse Tweede Leger. Op deze ‘Hell’s Highway’ streden Brabantse verzetsmensen aan de zijde van de Airborne militairen. De geallieerden waren blij verrast met het grote aantal vrijwilligers die zich op allerlei terreinen verdienstelijk maakten.

Het monument is onthuld op 16 september 1994 door luitenant-generaal Harry Kinnard en andere veteranen van de 101ste Amerikaanse Airborne Divisie ter gelegenheid van de 50-jarige herdenking van D-Day. Het is een geschenk aan de bewoners van de Brabantse Corridor (‘Hells Highway’), als dank voor hun moed, sympathie en vriendschap.

Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten... Klik om de foto te vergroten...

 

  De bron van de vermelding en de foto is afkomstig  van de oorlogsmonumentenpagina