Herdenkingsmonument in Renkum

 

 

Achtergronden bij het monument:

Het ‘Airborne-monument’ herinnert de inwoners van Heelsum (gemeente Renkum) aan de Slag om Arnhem die duurde van 17 tot 26 september 1944.

De Slag om Arnhem maakte deel uit van operatie ‘Market Garden’. Met dit grootscheepse bevrijdingsoffensief, waarbij luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen moesten veilig stellen, wilden de geallieerden een doorstoot naar Duitsland forceren. John D. Frost was de commandant van het 2de bataljon van de 1ste Parachutisten Brigade van de 1ste Airborne Divisie. Onder zijn leiding slaagden de Britten erin om de noordelijke oprit van de oude Rijnbrug te bezetten en tijdens de daaropvolgende strijd dagenlang onder controle te houden. De strijd om Arnhem werd echter verloren, waardoor de aanval stokte.

Tijdens operatie ‘Market Garden’ zijn boven Nederland 35.000 parachutisten gedropt, waarvan circa 11.000 bij Arnhem zijn geland. Slechts 2.400 man is het gelukt om de overkant van de Rijn te bereiken. De overige soldaten raakten gewond, werden gedood of zijn krijgsgevangen gemaakt.

Het gedenkteken is samengesteld uit overblijfselen van de luchtlandingen: uitrustingsstukken, luchtlandingscontainers en een kanon. Het monument is in elkaar gezet door inwoners van Heelum. Initiatiefnemers waren Arend van de Poll, Bart Roosenboom en Piet Bodemeijer. Met 20 vrijwilligers is op 17 september 1945 begonnen met de werkzaamheden: een zesponder anti-tankgeschut die op de Utrechtseweg stond, werd opgehaald. Langs de kant van de weg bij de Amsterdamseweg en de Wolfhezerweg lagen honderden containers, waarvan enkele tientallen werden verwerkt in het monument.

Het monument is onthuld op 17 of 19 september 1945. Oorspronkelijk stond het gedenkteken aan één van de routes die vanaf de landingzones liepen. In verband met de reconstructie van het wegennet werd het verplaatst naar de huidige locatie. Het monument vergt veel onderhoud, omdat het snel roest

 

Klik om de foto te vergroten...


De bron van de vermelding (alleen de tekst) is afkomstig  van de oorlogsmonumentenpagina